СПА процедури – магия от древността или уелнес мода в 21-ви век

В туристическия бизнес все повече се търсят хотели със СПА процедури. Но дали модерното СПА е приумица на хората от 21-ви век, защото са стресирани, преуморени и търсят начин да се разтоварят и придобият нова енергия? Истината е съвсем друга…

СПА процедури - какво точно означава съкращението

Произходът на думата SPA е спорен. Реално с течение на времето са се оформили три основни версии. Според тях терминът произлиза:

  • от латинския израз Sanitas pro Aqua - здраве чрез вода.
  • от английската дума Sauna Pool Area - сауна (баня) с басейн.
  • от името на белгийския град Spa, където се намира много известен курорт за лечение с термални води в Европа.

По принцип в началото SPA е международен стандарт, свързан с провеждане на лечебни процедури, базирани на вода. Но напоследък се разширява разбирането за СПА и това не включва само водните терапии.

В хотелиерския бизнес най-често СПА се използва като услуга, която се предлага на гостите. Става дума за изграден  СПА център с цел подобряване на здравето и тотален релакс.

СПА процедури - да се върнем в древността

Всъщност, както се казва, топлата вода отдавна е открита: модерните днес СПА процедури са съществували в древността. Хората са разбрали за ползите от минералните води и са се възползвали от тях още в зората на човечеството.

Херодот споменава за лечебните ефекти на минералните води още през V в. пр. н. е., той е създател на първата методология за използване на минералната вода за здравни цели при хората.

Дори известният лечител Хипократ споменава в своите трудове за невероятно полезните свойства на морската и речната вода. Така с годините се оформя ново направление в науката – балнеология, която изучава произхода и физикохимичните свойства на минералните води. А оттам водят началото си модерните днес СПА процедури

СПА процедури или да живеем като римляните

По време на Римската империя използването на минерални води бележи разцвет. Римляните  започват да градят терми, това са не просто бани, а истински СПА центрове, в които се провеждат различни СПА процедури (оздравителни и подмладяващи). С течение на времето римляните фаворизират термите и ги превръщат в център на политическия, социалния и културния живот. За съжаление, през мрачното Средновековие, религията възпрепятства процедурите с минерални води.

Спа процедури 5
Спа процедури - Заповядайте при нас!
Спа процедури 6
Спа процедури - Разгледайте предлаганите оферти!!
Спа процедури 7
Спа процедури - Подарете си незабравимо изживяване!

СПА процедури в днес - време е за релакс

Планета Земя, в частност България, е богата на естествени лечебни извори. Това означава, че по целия свят хората имат възможност да се възползват от минералните извори. Но на различните места по света се спазват определени традиции, обичаи и ритуали при извършване на СПА процедури.  По тази причина има хора, които са фенове на руската парна баня, тайландските масажи, турския хамам, финландска сауна…

Съвременната СПА индустрия включва също използването на билки, лечебна кал, глина и благовонни масла върху човешкото тяло. И търсейки подходящи СПА центрове, то трябва да се мисли за цялото разнообразие от средства и методи за поддържане, подмладяване, прочистване и възстановяване на човешкото тяло. Тоест, много неща от древността остават вечни и днес.

Концепцията на SPA центровете днес включва не само използването на морска, обикновена или минерална вода,  но и на морски водорасли, билки, вино, перли, лечебна кал, масла и екстракти. Към това трябва да прибавим всички фитнес програми, масажи, диетични комплекси и дори йога с медитации!

Не е ли време за СПА?

СПА процедури - какво точно означава съкращението

СПА процедури - да се върнем в древността

СПА процедури в днес - време е за релакс